Skip to main content

REVISITING BUCHAREST

REVIZITÂND BUCUREȘTIUL
UN ESEU ON-LINE

Uroš Prah

Desigur prea multă lumină

dar nici obscuritatea

nu este

o soluție.


Întâi septembrie, sosire într-un oraș încins. Un șofer mă așteaptă la aeroport și, aproape fără să scoată o vorbă, cu un zâmbet plăcut, conduce pe niște bulevarde largi până la intrarea de la Biblioteca Centrală Universitară. Câteva confuzii de început, așteptare, câteva persoane neinformate, apoi din clădire se repede un nou zâmbet care mă conduce, încărcat fiind cu geamantanul meu voluminos și greu și cu un rucsac, printre cărți, când sus, când jos, pe un culoar, printr-o intrare laterală, câțiva metri pe stradă, apoi, pe o intrare și mai laterală, înapoi în clădire și iar pe scări. Cu fiecare etaj, căldura crește, aerul e tot mai rarefiat, bagajul tot mai greu. Ne oprim la etajul patru, unde sunt niște birouri. Însoțitorul meu deschide o ușă, îmi face semn cu mâna să intru, scrie un număr de telefon și pleacă.

Un antreu mic, unde îmi depun ușurat bagajul, baia și mai înăbușitoare! Deschid fereastra mică și mă uit la curtea interioară îngustă, dar luminoasă, pe care, în mod evident, au pus stăpânire porumbeii, ascunși deocamdată pe margine, la umbră. În timp ce las apa să curgă, ca să mă răcoresc, dau o tură prin living și prin dormitor. Smulg de pe mine hainele de vară ude, lipite de piele și mă uit la canapeaua de piele, închisă la culoare. Ce obiect straniu, îmi spun. Dacă m-aș așeza acum, m-aș dezlipi cu greu de ea. Afară ar fi 35 de grade, în apartament însă sunt mai multe. Aerul condiționat nu face față; deschid toate ferestrele, aerul e nemișcat. Sau se răspândește în cercuri, încât îl deosebesc cu greu de propria transpirație. Se amestecă cu sunetul dens al muzicii clasice, care năvălește pe fereastră. Acasă nu am reușit să completez la timp niște aplicații, iar termenul de depunere se apropie. Mă cuibăresc în acest spațiu, îl „răcoresc” atât cât se poate și îmi petrec aici prima zi. Mi se face rău tot enumerând referințele bibliografice, muzica, în schimb, îmi place.

Ducându-mă la magazin, observ de unde vine. În Piața Enescu, de lângă Bibliotecă, se desfășoară Festivalul cu același nume. Mă rog, partea accesibilă tuturor, anume cea rezervată trecătorilor și unor turiști, care în oraș pot asculta, în direct, transmisia din sală a concertelor susținute de orchestre de prestigiu, prezente la festival.

Canicula, muzica, lumina, aerul – totul vine din exterior. A doua zi după-amiază, aplicația e trimisă, era timpul.


De ceva vreme, când e cald, îmi vine să scriu. Cerneala alunecă din stilou, telefonul se lipește de degete, calculatorul gâfâie. Caracterul tactil și ritmul gândului care se lichefiază. În  dogoarea din jur mă străduiesc să găsesc un spațiu pentru el, adică suficientă umbră și liniște, pentru ca eu să nu mă încing așa cum o fac cuvintele mele. Cafeneaua gentrificată, cu arcade, din spatele unei bisericuțe vechi, nu departe de Bibliotecă, este un asemenea spațiu. Frumos și confortabil, cafeaua însă mai scumpă decât la Viena, dar, din fericire, mai bună. Când mă deconectez de la internet și mă concentrez cu adevărat, ideile în fașă, de acasă, încep să prindă formă. Din fericire. Chiar trebuie să termin un nou volum și ar fi bine să îmi găsesc locul aici. Iar sunt în întârziere. Iar și iar.

(Aici nici nu îl voi voi duce la bun sfârșit, nu îl voi termina. Ceva însă se va întâmpla cu el, ceva ireversibil.)

S-a întâmplat să ajung la scris, adică, mai bine zis: scrisul este ceva cu care mă îndeletnicesc de mai multă vreme, care nu m-a părăsit niciodată, nimic altceva mai nou, mai stabil nu s-a lipit de mine. Scrisul e în sine instabilitate, o continuă, chinuitoare chestionare. Deși mă ține în viață. Așadar, persist, sunt plătit pentru el, atât cât se poate plăti așa ceva, călătoresc pentru el, fiindcă industria poeziei aproape că nu vinde poezie, ci, mai curând, prezența creatorului acesteia. De fapt, călătoresc aproape exclusiv pentru poezie. Dar cum să îmi asum răspunderea pentru prejudiciul produs? La calculul amprentei mele de carbon, o pagină internet îmi sugerează să nu iau în considerare călătoriile cu avionul  în interes de serviciu, pentru că ar dăuna bilanțului angajatorului sau clientului. Îmi spun că, dacă e vorba de poezie, e vorba de muncă și, fiind vorba de muncă, mă amăgesc eu, merge.

Ce sunt eu pentru un anume oraș? Nu vreau să fiu inoportun, să mă așez într-un colț al lumii și să emit o grămadă de pagini care să explice câte ceva. Dar, prins în mașinăria rezidențelor, nu pot să nu resimt o anumită responsabilitate față de ideea de rezidență în sine: am consumat așadar niște gaze, mi s-a oferit un spațiu de locuit, mi s-a cumpărat un timp aici ... Recunosc, îmi place să plec la drum, pentru că, de fiecare dată, îmi exteriorizează senzația permanentă că nu sunt niciodată la locul meu. Și aici mă chinuie tot mai mult întrebarea, de unde dreptul meu de a pleca la drum? Cui folosesc, de fapt, aceste călătorii cu avionul? Ce resurse am dreptul să folosesc pentru ca să se nască o poezie? Se  spune că „mobilitatea” este „liantul Europei”. Dar mobilitatea are o semnificație monstruoasă tocmai în Balcani, de la o margine a lor, de unde provin, la o alta, unde mă aflu acum. Am crescut în apropierea unei frontiere. Știu cum e când un tip în uniformă îndreaptă arma spre tine, pentru că, chipurile, n-ai ce să cauți acolo, să te joci. Pe de altă parte, mă imaginez cu greu în pielea cuiva care să se poată juca fără ca o armă să fie mereu îndreptată împotriva lui.

Mă urc pe bicicletă și o iau la goană prin oraș.


În timp ce mă învârt pe străzile largi din jurul Palatului Poporului, îmi este cât se poate de clară ura cu care au fost proiectate intervențiile din această parte a orașului. Când, pentru o clădire-două, au ras câteva cartiere ale orașului, au închis toate drumurile: mașinile, pietonii, rarii bicicliști, toți au fost forțați să facă un lung ocol în jurul zonei de vreo șapte kilometri pătrați. În timpul demolării unui cartier, cum a fost de pildă Uranus, pe locul căruia acum se află Palatul, peste centrul Bucureștiului s-au abătut furtuni de praf. Nenumărați câini, pe care oamenii mutați din casele lor au fost forțați să îi lase în urmă, au format o turmă feroce, din cauza căreia era mai bine – mai ales noaptea – să eviți acest spațiu. La capătul bulevardului principal care duce la Palatul Poporului azi e o parcare. În spatele ei, de ceva vreme, crește o biserică, la fel de bombastică. Se pare că și azi singura funcție a acestei părți a orașului este una simbolică; transmite oamenilor: mașina domină, credința domină, puterea domină. Întregul complex este un vid  urbanistic în mijlocul nucleului orașului. Când în seara fierbinte îi dau ocol pe niște poteci pe care alți pietoni se pare că nu prea le folosesc mă simt surprinzător de acasă.

Spațiul domină.

Sunt obișnuit să mă stabilesc la marginea locurilor inaccesibile. Mica așezare unde am crescut, situată la frontiera sloveno-austriacă, de-a lungul unui râu, cu căsuțe risipite pe dealuri, e tăiată în două de un dâmb abrupt, împădurit, la poalele căruia se află casa noastră, iar deasupra lui, încleștat într-o pădure deasă, bătrână, de fag, un castel impunător. Până la începutul anului 2000, a adăpostit un sanatoriu pentru bolnavi psihici. Era complet izolat de sat: o chestie uriașă, cu sute de utilizatori, în mijlocul „unui pumn de oameni”. Cum această instituție era complet disfuncțională, nici așezarea din jurul ei nu funcționa cu adevărat. Mai ales după dezmembrarea Iugoslaviei și după deschiderea treptată a frontierei, care a condus la prăbușirea aproape în totalitate a economiei întemeiate pe micile servicii de la punctele de trecere a frontierei și care era bazată în mare măsură pe contrabandă. Pe vecinii din sat nu i-am perceput niciodată ca pe o comunitate. Majoritatea timpului mi-am petrecut-o cu televizorul, cu cartea, cu apa și cu copacii ...


O lună trece de parcă se topește, zilele sunt tot însorite, dar se scurtează vizibil, în timp ce canicula se transformă în cele din urmă în căldură. Când aduc vorba despre pasiunea mea pentru asemenea locuri, o participantă la serata literară, la care citesc și eu, îmi spune care este partea ei preferată din acest oraș. Delta, zice – mă gândesc la Dunăre, în care, la Viena, în ultima vreme, îmi place să mă scald și care la câteva sute de kilometri de aici se varsă în Marea Neagră -, mai spune că, de fapt, nu e tocmai o deltă, că așa e numită, deși nu se știe de ce, că acolo Ceaușescu a demolat ceva, că e o adevărată sălbăticie în mijlocul orașului, protejată, dacă nu se înșală, și că îi place să se ducă acolo. În tot acest timp, repetă numele care, în drum spre micul meu apartament, nu încetează să îmi șuiere în urechi: Văcărești.

A doua zi, o pornesc la drum pe jos. Drumul mă duce prin Centrul Vechi până la Piața Unirii, apoi de-a lungul Dâmboviței, din loc în loc încătușată  și ciopârțită, înconjurată de blocuri, de facultăți, de o zonă industrială. Plimbarea e lungă, dar nu e plicticoasă, pentru că pe mine – ca de obicei – mă interesează totul. Nu caut aventura. În plimbările astea rareori se petrece ceva. Nu mă simt imediat ca făcând parte din oraș, nu mă arunc între oameni, deși îi întâlnesc. Este vorba despre spațiu. Spațiul contează. Se deschide și mă atrage spre el ...

După câteva ore, ajung la un complex mare de blocuri noi, care lucește cu geamurile lui negre. În imediata  apropiere, crește în devălmășie un desiș, unde, în mod vizibil, oamenii încă nu s-au instalat (din nou). De la șosea, o potecă șerpuitoare, înconjurată de o iarbă înaltă, arsă, duce spre un fel de dig. Începe să se însereze, soarele – încă puternic – aruncă umbre prelungi peste priveliștea care se zărește în vârf. Sunt pe potecă, ea urmează digul în ambele direcții, iar acesta, pe o pantă relativ abruptă de beton, coboară spre un câmp vast, pe care crește aceeași iarbă, pe care cresc arbuști și copăcei. Ceva mai departe, desișul devine mlăștinos, iar la distanță, înconjurate de stufăriș, strălucesc niște ochiuri de apă. Culorile ard: peste tot măceșe, iarba e de-a dreptul aurie, frunzele au toate nuanțele sfârșitului de vară, cerul e albastru închis. În jur zboară tot felul de păsări, care, deasupra copacilor, trasează linii simple, concave. Chiar și insectele bâzâie oarecum mai încet. Întreaga zonă este înconjurată de acest dig de beton, deasupra căruia, în toate părțile se zăresc contururile orașului.

Un tip tânăr se plimbă, apoi văd un altul, oarecum mai în vârstă, ceva mai departe, coboară pe panta de beton, nu după mult văd un al treilea care, dintre arbuști, se uită în jur. „Iarăși”, îmi spun și zâmbesc. „Gay-i aleg cele mai frumoase locuri ...”
Zona este prea mare pentru vreo intervenție. Intervenția asupra unui spațiu de asemenea dimensiuni este, în sine, prea mare. Ceea ce s-a petrecut aici a început, poate, ca o intervenție, dar a sfârșit prin a fi o abolire. O triplă abolire. Cu siguranță a unei istorii – vidul arhitectonic este o mărturie în acest sens -, a unei intervenții în sine, care cade în ruină neputând să fie realizată, dar și a celor care au intervenit, care eșuează odată cu intervenția lor.

Drumul de întoarcere îl fac tot pe jos, ajung în micul meu apartament noaptea, târziu.

Arunc prosopul pe canapeaua de piele, sorb din berea de la gheață, pe care am luat-o de la chioșcul din colț și, epuizat, citesc tot ce reușesc să găsesc, mă uit la filmări din satelit și la o mulțime de fotografii. Pun capăt acestei activității nocturne pentru un exercițiu de aruncare a caietului la țintă fixă – țânțari – și pentru ca, mult mai târziu, să adorm. Recompun imaginea Văcăreștiului.

Văcărești Natural Park: https://parcnaturalvacaresti.ro/en

O scurtă istorie a zonei (o mănăstire extraordinară, o închisoare în care în tinerețe a fost închis și Ceaușescu, cutremurul, realizarea bizară a unui film de război când au fost distruse ultimele rămășițe ale patrimoniului cultural …): http://www.bucharestian.com/Destruction.html

Singurii oameni care au locuit în parc: https://www.romania-insider.com/life-of-families-who-live-in-bucharests-vacaresti-delta-captured-in-photo-exhibition

Mă întorc.

În mijlocul unui București canicular, aflat la marginea unei regiuni care se deșertifică în ritm accelerat, fără să știe ce să facă cu soarele care acum îl biciuiește, Văcăreștiul, giganticul „rezervor” de apă „ratat”, înconjoară cu betonul lui un pământ scufundat, care în parte devine mlăștinos și care întreține unul dintre cele mai bogate biotopuri din România: o dezvoltare luxuriantă, nenumărate păsări, pești, reptile, amfibii și insecte, câteva familii de romi, câțiva vizitatori veniți să se recreeze, câțiva gay, cruising. Văcăreștiul știe. Mi se pare la fel de bine demarcat, ca un imens templu solar, care își extrage energia și o transformă în substanță vie, în loc să o conserve ca un oraș-baterie în betonul său, să o emită în noapte, epuizându-și locuitorii toropiți. El însuși s-a afundat în această opulență, în timp ce, după căderea fostului regim (și odată cu el lucrările de construcție la rezervor), nimeni nu a reușit să inițieze o nouă intervenție. A reușit o mână de ecologiști ca, deocamdată, să rămână așa cum e.

 

 

Minciună lumina

nu prisosește

la marginea

Văcăreștiului

pe digul cald

de beton

când soarele apune

frigul

din pădurea bau-bau

când erai mic

înainte să fi pătruns în ea

noaptea

după șaptesprezece încercări

ți-a devenit familiar

chiar dacă ce există aici

nu e nici desiș nici parc

atunci ce e?

un rezervor ratat

o istorie incinerată

depusă într-o semi-mlaștină

încremenită într-o semi-savană

îi zic: deltă

oficial rezervație

pentru ce?

să zicem pentru intervenții

păsări

și poate niște tipi

ceva cruising.

Cel mai bine e peste tot acolo

unde chiar ar trebui să știi

că a fost ceva

dar nu știi

spaima recentă n-o mai resimți

dar locul acesta ciudat e familiar

cu compozițiile vegetațiilor

rare cărări clădiri și mai rare

îți scoți tricoul pe beton

și te expui celui de pe urmă soare.

Deseori în orașe

sunt atras de peticele de verdeață

cât de cât sălbatică unde între

stufăriș mă gândesc

la noaptea îmbrățișată

în care mai cu seamă am dormit

la săptămâna ta fermă

după care dimineața

mi-ai supt-o: văd

alegerea ta de a face

toată această muncă

prost plătită de comunicare

e conformă cu caracterul

tău desigur ești

ca oricine interesat

de imaginea ta dar

mai ales: trebuie să dai

de fapt am vrut

altceva din nou știu

când prin stufăriș în orașul acesta

sau în altul

într-o zi

însorită de septembrie

octombrie poate mai

caut nu nimeresc

am zis că am nimerit

pe o potecă îngustă

care șerpuiește ispititor

în desiș promițând

un cămin

o depărtare

o pace

un animal

o poiană

o stâncă

și tocmai acolo o clipă

îmi amintesc de gura plină

de pula mea mă cațăr până la

un punct de observație sau altul

undeva la marginea parcului din zona

protejată ceva mai departe de mal

dau peste

deseori dau peste câte un tip

care se întoarce neliniștit peste

doi sau mai mulți bătrâni de regulă

credincioși și săraci

în cele din urmă oameni de afaceri gay-i

știu să-și aleagă cele mai frumoase locuri

rezistă timpului mângâie

sunt ca și locurile acestea singuri

nervoși și în același timp

calmi la pândă

iubitori vânători pur și simplu ființe

care consimt

scene aproape bucolice

acoperite de autostrada

cu opt benzi din apropiere

îndepărtate la loc sigur dincolo de

viața de familie

pe potecile îngrijite din jurul lacului

mlaștinii bălții râului

scene cu domni din birouri

plimbându-se pe deal, ajungând

la prânzurile luate devreme sau la culcușurile

de jos, de lângă apă bătătorind toate

aceste poteci care se întretaie elegant

stând pe scaune pliante

goi până la brâu în mijlocul

unei mici poieni

amintindu-mi de locul

de unde vin indicând

faptul că trupul mi-e furnicat

de foșnetul stufărișului

se încordează la soarele

care pătrunde printre frunzele rare

se retrage în sine în apă

se împerechează

cu pământul uscat prăfos.

 

Stufului

Traducere în limba română de Paula Braga Šimenc.

În toamna anului 2019, autorul s-a aflat la București, ca prim bursier al noii rezidențe înființate de Traduki în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române și Headsome Communication. După un an, revine cu un eseu on-line.

Uroš Prah este autorul a trei volume de versuri: Čezse polzeči (Ljubljana: CSK, 2012), Tišima (Ljubljana: CSK, 2015 – nominalizat pentru premiile literare Veronika și Jenko) și Udor (Lubljana: ŠKUC, 2019). În anul 2018, la Viena, a primit premiul Exil Lyrikpreis pentru poemul investigativ Nostra Silva, scris în limba germană. În luna februarie 2019, a beneficiat de o rezidență la New York din partea Ministerului Culturii din Slovenia, în luna septembrie 2019 de o rezidență la București, iar în iunie 2020 de o rezidență IHAG la Graz (Austria). Volumele de poezie și eseurile lui au fost traduse în 15 țări. Este co-fondator și redactor șef de mai mulți ani al revistei IDIOT, director de programe al Festivalului internațional Literodrom, precum și co-fondator al Muzeului Nebuniei, Trate. În prezent, locuiește la Viena.

Poemele de față fac parte din ciclul Udor.
Fotografii de © Uroš Prah. Design: Beri.