Skip to main content

REVISITING BUCHAREST

Vrnitev v Bukarešto
spletni esej

Uroš Prah

Svetlobe seveda preveč

a zatemnitev

ni nobena

rešitev tudi.


Prvi september, prihod v razbeljeno mesto. Voznik me čaka na letališču in me domala brez besed, a s prijaznim nasmeškom ali dvema po širokih avenijah zapelje do vhoda v Osrednjo univerzitetno knjižnico. Nekaj uvodne zmede, čakanja, nekaj neobvešečnih oseb, nakar iz stavbe privihra nov nasmeh, ki me, oteženega z okornim kovčkom in nahrbnikom, popelje mimo knjig, gor, dol, po hodniku, skozi stranski vhod, nekaj metrov po ulici, skozi še bolj stranskega nazaj v stavbo in spet po stopnišču. Z vsakim nadstropjem se vročina stopnjuje, zraka je vse manj, prtljaga vse težja. Ustaviva se v četrtem, med pisarnami. Spremljevalec odpre ena izmed vrat, mi z roko nakaže, naj vstopim, zapiše telefonsko, se poslovi.

Majhna predsoba, kjer olajšan odvržem prtljago, je še bolj zadušljiva, kopalnica! Odprem okence in se ozrem po tesnem, a presvetljenem notranjem dvorišču, kjer očitno kraljujejo golobi, trenutno poskriti po njegovih zasenčenih robovih. Medtem ko čakam, da priteče voda in bi se lahko osvežil, zaokrožim po dnevni in spalnici. Premočena poletna oblačila odtrgam od kože in se gol zagledam v temen usnjeni kavč. Kako čuden objekt, pomislim. Če bi se zdaj usedel nanj, bi se težko spet odlepil. Zunaj naj bi bilo 35 stopinj, v stanovanjcu več. Klima ne prime; odprem vsa okna, zrak pa še kar stoji. Ali se pretaka v krogu, tako da ga težko ločim od svojega potu. Meša se z gostim zvokom klasične glasbe, ki vdira skozi okna. Doma nisem pravočasno končal neke večje prijave, rok pa poteče zdaj zdaj. Zabubim se torej v ta pregreti prostor, ga “ohladim”, kolikor se pač da, in prvi dan preživim kar tukaj. Blede se mi od naštevanja referenc, a glasba ugaja.

Med odhodom v trgovino opazim, od kod prihaja. Na trgu na drugi strani knjižnice poteka festival. No, njegov ljudski del, v katerega za mimoidoče in nekatere turiste iz koncertnih dvoran po mestu v živo prenašajo nastope mednarodnih orkestrov, ki trenutno gostujejo tukaj.

Vročina, glasba, svetloba, zrak – vse prihaja od zunaj. Naslednji popoldan je prijava poslana, čas je.

 

 


Ko je vroče bi od nekdaj pisal. Črnilo kar spolzi iz pisala, telefon se lepi na prste, računalnik zahrope. Taktilnost in ritem misli, ki se tali. V pregretih okolišičinah se potrudim poiskati prostor zanjo, torej dovolj sence in tišine, da se sam ne pregrevam, medtem ko se moje besedišče. Arkadna gentrificirana kavarna za staro cerkvico nedaleč od knjižnice je tak kraj. Lep in lagoden, kava sicer draga kot na Dunaju, a na srečo boljša. Ko izklopim internet in se dodobra prisilim, se iz nedokončanih domačih nastavkov pričnejo vrstice zlivati “vskup”. Še sreča. Novo zbirko res že moram dokončati, pa tudi postaviti bi ji bilo dobro tukaj. Spet sem pozen. Zmeraj spet že.

(Tukaj je ne bom niti zaključil niti končal. Bo se pa nekaj zgodilo z njo, nekaj nepovratnega.)

Nekako sem pristal v pisanju, oz. bolje: pisanje je nekaj, kar počnem že od nekdaj in me nikoli ni zapustilo, medtem ko se me ni prijelo nič novega, bolj stabilnega. Pisanje je ena sama nestabilnost, nenehno mučno spraševanje. Čeprav me tudi drži pokonci. Vztrajam torej, prejemam plačilo zanj, kolikor se ga pač da prejeti, in zanj potujem, ker industrija pesništva skorajda ne prodaja poezije, temveč predvsem prisotnost svojega tvorca. Na pot grem pravzaprav skoraj samo še za poezijo. Kako naj sicer prevzamem odgovornost za nastalo škodo? Izračun mojega ogljičnega odtisa na neki spletni strani mi je zatrdil, da naj ne prištevam letov, ki jih opravljam službeno, češ da to sodi v bilanco delodajalca ali naročnika. Če gre za poezijo, si rečem, gre za delo, in za delo, si lažem, še gre.

Kaj sem jaz nekemu mestu? Nočem biti vsiljiv, se usesti na nek vogal sveta in krehniti kopico strani, ki bi ga že kar pojasnile. A vpenjajoč se v rezidenčno mašinerijo ne morem, da ne bi čutil določene odgovornosti do same ideje rezidence: potrošili smo torej te pline, dajejo mi prostor za bivanje, kupili smo mi čas tukaj … Priznam, rad grem na pot, ker mi vsakič povnanji nenehni občutek, da nikoli nisem na mestu. Se mi pa pri tem vse bolj vsiljuje vprašanje, od kod moja pravica do poti? Čemu dejansko služijo ti leti? Katere resurse sem upravičen porabiti, da nastane pesem? “Mobilnost” pravijo, “vezivo Evrope”. A ravno na Balkanu, iz čigar roba prihajam in na katerem robu sem tudi zdaj, je mobilnost monstruozni pojem. Odraščal sem ob meji. Vem, kako je, ko uniformiranec usmeri orožje vate, češ da se tam nimaš kaj igrati. Težko pa se vživim v nekoga, ki se ne more igrati, ne da bi bilo to orožje ves čas usmerjeno vanj. 

Usedem se na kolo in zagonim čez mesto.


Med gibanjem ob širokih cestah ob Palači ljudstva, ti je hitro jasno, s kakšno mržnjo so bili projektirani posegi v ta del mesta. Ko so za zgradbo ali dve izbrisali nekaj mestnih četrti, so prekinili vse poti: avtomobili, pešci, redki kolesarji, vsi so primorani v dolgo oglato pot okoli območja, velikega kakih sedem kvadratnih kilometrov. Med rušenjem četrti, kot je bila Uranus, na mestu katere zdaj stoji palača, so se čez osrednje dele Bukarešte razlegali prašni viharji. Številni psi, ki so jih prisilno preseljeni ljudje puščali za seboj, so formirali krvoločna krdela, zaradi katerih se je bilo – še posebej ponoči – bolje izogniti tem predelom. Na koncu glavnega bulevarja, ki vodi do vladne palače je danes parkirišče. Za njo pa že lep čas raste nič kaj manj bombastična cerkev. Zdi se, da je tudi še danes edina funkcija tega dela mesta simbolna; ljudem sporoča: avto vlada, vera vlada, vlada vlada. Celoten kompleks je urbanistična črna luknja sredi mestnega jedra. Ko jo, po poteh, ki jih drugi pešci očitno ne uporabljajo kaj dosti, obkrožam v nepopustljivo vročem večeru, se počutim presenetljivo domače.

Prostor vlada.

Navajen sem naseljevati rob nedostopnega. Tisti majhen kraj na slovensko-avstrijski meji z redkimi, vzdolž reke in čez griče razstresenimi hišami, v katerem sem odraščal, je prekinjen s strmo gozdnato vzpetino, pod katero stoji naš družinski dom, nad njim pa, ukleščen med visoko staro bukovje, mogočen grad. Do začetka 2000. se je v njem nahajal inštitut za nevrološko in psihološko bolne. Bil je hermetično izoliran od vasi: velikanska zadeva s stotinami uporabnikov sredi “kraja desetin”. Kot je bila disfunkcionalna ta totalna institucija, tudi kraj okrog nje ni zares deloval. Sploh po razpadu Jugoslavije in postopnem spročanju meje, med katerim je propadla večina majhne storitvene ekonomije, ki je delovala ob mejnem prehodu in se v določeni meri napajala od zmernega tihotapstva. Vaških sosedov vsekakor nisem dojemal kot nikakršno skupnost. Večino svojega časa sem preživljal s televizijo, knjigo, vodo in drevesi …


Mesec kopni, dnevi sicer ostajajo sončni, a se občutno krajšajo, medtem ko se vročina končno pregiba v toploto. Ko ji omenim svojo fascinacijo nad takimi kraji, mi obiskovalka večera, na katerem berem tudi sam, pove za svoj najljubši konec mesta. Delta je, reče – pomislim na Donavo, v katero se na Dunaju zadnje čase rad namakam in se nekaj sto kilometrov odtod izliva v Črno morje – reče, da pravzaprav ni zares delta, da samo tako pravijo, čeprav ne ve zakaj, da je Ceaușescu tam nekaj rušil, da je to prava divjina sredi mesta, zaščitena, če se ne moti, da je rada tam. Ob tem nenehno ponavlja ime, ki mi na poti v stanovanjce ne neha šušteti v ušesih: Văcărești.

Naslednji dan se odpravim peš. Pot me vodi skozi staro mestno jedro do Trga Enotonosti, nato pa vzdolž ukleščene in mestoma razkosane reke Dâmbovițe, obdane s stanovanjskimi bloki, fakultetami, industrijsko cono. Sprehod je dolg, a se ne vleče, saj me – kot običajno – spet vse zanima. Ne hodim za avanturo. Do zgodbe na teh poteh pride bolj poredko. Nisem tako v mestu, ne vržem se med ljudi, čeprav jih seveda srečujem. Do prostora pride. Prostor pride. Razteza se in me povleče čezse …  

Čez nekaj ur prispem do velikega, novega stanovanjskega kompleksa, ki se ves lesketa v svoji črni steklovini. Neposredno ob njem pa se že razrašča goščava, tega kraja ljudje očitno še niso (ponovno) povsem naselili. Zavita, z visoko, poletno izušeno travo obdana potka od ceste zavije na nekakšen nasip. Zgodnji večer je že, sonce — še kar močno — meče dolge sence čez pogled, ki se skuša vzposaviti na vrhu. Stojim na poti, ki v obe smeri sledi nasipu. Ta se v sorazemrno strmem betonskem naklonu spušča do prostrane ravnice poraščene s to isto travo, grmičevjem in nizkimi drevesi. Nekoliko dlje postaja močvirnato, v daljavi se, obdane s trstičjem, svetlikajo vodne površine. Barve gorijo: povsod plodi šipek, trava je prav zlata, listje vseh poznopoletnih odtenkov, temnomodro nebo. Raznovrstne ptice vzletavajo in rišejo lagodne konkavne linije nad krošnjami. Še mrčes brni nekako počasneje. Celotno območje je obdano s tem zabetoniranim nasipom, izza katerega na vseh koncih štrlijo vrhovi mestne vedute.

Mlad tip se sprehodi mimo, nato vidim drugega, nekoliko starejšega, kako se nedaleč proč spušča po betonu, kmalu zatem tretjega, ki med grmičevjem pogleduje naokrog. “Spet”, si rečem, in se nasmehnem. “Geji izberejo najlepše kraje ...”

Območje je preveliko za poseg. Poseg v prostor takih dimenzij je prevelik zase. Kar se je tukaj odvijalo, se je morda sicer začelo kot poseg, a se našlo kot razveljavitev. Trojna pravzaprav. Neke zgodovine gotovo – arhitekturna zev jasno priča o tem, posega samega, ki propade na svoji nezmožnosti biti realiziran, pa tudi posegajočih, ki propadejo na svojem posegu.

Tudi pot nazaj opravim peš in šele ob pozni uri prispem v stanovanjce.

Na čez usnjeni kavč razprostrti in v reže zatlačeni brisači srebam pivo, ki sem ga zagrabil v kiosku za vogalom, in izmučen prebiram vse, kar uspem najti, si ogledujem satelitske posnetke ter kopice fotografij. To nočno dejavnost prekinem zgolj za vajo v komaromornem metu beležke in mnogo kasneje za spanec. Podoba o Văcăreștiju se mi sestavlja.

Văcărești Natural Park

Kratka zgodovina območja (samostan, zapor, v katerem je v mladosti bil zaprt tudi Ceaușescu, potres, snemanje vojnega filma, med katerim so razstrelili zadnje preostanke kulturne dediščine …)

Edini človeški prebivalci parka

Vrnem se.

Sredi pregrevajoče se Bukarešte, stoječe na robu regije, ki pospešeno dezirtificira, ne vedoče, kaj bi s soncem, ki jo vse bolj biča, Văcărești, gigantski “spodleteli” vodni “rezervoar”, z betonom uokvirja pogrezajočo se zemljo, ki se delno umočvirja in vzdržuje enega izmed najbolj bogatih biotopov v Romuniji: bujno rastje, številne ptice, ribe, plazilci, dvoživke in žuželke, nekaj romskih družin, nekaj rekreirajočih se obiskovalcev, nekaj kruzajočih gejev. Văcărești ve, kako s soncem. Tako zamejen deluje kot velikansko sončno svetišče, ki črpa njegovo energijo in jo pretvarja v živelj, namesto da bi jo kot obdajajoče ga mesto-baterija shranjevalo v svoj beton, oddajalo v noč in izčrpavalo svoje pregrevajoče se prebivalce. Sam se je pogreznil v to razkošje, medtem ko se ga po razpadu prejšnjega režima (s tem pa gradbenih del na rezervoarju) nihče ni uspel lotiti z novim veleposegom. Vse bolj močvirnatemu terenu in peščici naravovarstvenikov je uspelo, da za zdaj ostaja tako.

 

 

Laž luči

ni preveč

na robu

Văcăreştija

na toplem

betonskem naklonu

nakar sonce pade

hlad

grozgozda

ko si bil majhen

preden si se

s sedemnajstimi

nočnimi vstopi

vanj prisilil

da ti je postal

tudi v temi domač

tudi če to tu

ni hosta ni park

kaj sploh je?

spodletel rezervoar

upepeljena zgodovina

posedena v pol-močvirje

v pol-savano sprijeta

rečejo: delta

uradno rezervat

česa?

posegov recimo

ptic

in morda še tipov

ki kruzajo.

 

Najbolje je povsod tam

kjer bi moral res vedeti

da je nekaj bilo

pa ne

nedavne groze ni več čutiti

je pa čuden ta kraj domač

v kompozicijah svojega rastja

redkih poti še redkejših objektov

si že slačiš majico na betonu

se že zadnjemu soncu nastavljaš.

V mestih me pogosto

v zelene karseda divje

zaplate zanese kjer med

trstičjem pomislim

na objeto noč

v kateri sva predvsem tvoj

trd teden odspala

nakar si mi ga zjutraj

povlekel: vidim

tvoja izbira početi

vse to podplačano

komunikativno delo

je v skladu s tvojim

karakterjem seveda si

kot kdo-pa-ne naklonjen

svoji podobi ampak

predvsem: moraš dati

sem pa pravzaprav drugo

hotel spet vem

ko med trstičjem v tem

ali v onem mestu

na nek topel sončen

dan septembra

oktobra morda maja

poiščem ne zaidem

sem rekel zaidem pač

ki se mikavno vije

v goščavo in obljublja

dom

daljavo

mir

žival

jaso

skalo

in se točno tam za hip

na tvoja tiča polna usta

spomnim zlezem do te

te ali te razgledne točke

nekje na robu parka zaščitenega

območja nekoliko dlje ob obali

naletim

pogosto naletim na prvega tipa

ki se nemirno obrača na

dva več starejše večinoma

verne tudi revne

kdaj a prej poslovne geji

še kar izberejo najlepše kraje

kljubujejo času ljubkujejo

so kot ti kraji sami so

ti kraji živčni in

umirjeni hkrati na preži pač

ljubeče loveči zgolj bitja

ki pristanejo

bukoliki prizori skoraj

preglašeni od prometne

osempasovnice nekaj metrov

vstran varno odmaknjeni nad

družinskim življem na

urejenih poteh ob jezeru

močvirju ribniku reki

prizori šetajočih se gospodov

iz pisarn v hrib prihajajočih

od zgodnjih kosil ali spavališča

spodaj ob vodi utirajoč vse

te elegantno prepredene potke

sedeč zgoraj brez na zložljivem

stolu sredi drobne jase

spominjajoč me na to

od kod sam prihajam kažoč

na dejstvo da se moje telo ježi

ob šelestenju trstičja

napenja pod soncem

ki skozi redko listje prodira

se v vodi vpoteguje vase

se s suho prašno zemljo

spari.

 

Trstičjem

Jeseni 2019 je avtor obiskal Bukarešto kot prvi štipednist novo ustanovljene literarne rezidence Tradukija ter Romunskega narodnega muzeja za literaturo in Headsom Communication. Po letu dni se vrača s spletnim esejem.

Uroš Prah je avtor treh pesniških zbirk: Čezse polzeči (Ljubljana: CSK, 2012), Tišima (Ljubljana: CSK, 2015 – nominaciji za Veronikino in Jenkovo nagrado) in Udor (Lubljana: ŠKUC, 2019). 2018 je na Dunaju za v nemščini napisano investigativno pesnitev Nostra Silva prejel nagrado Exil Lyrikpreis. Februarja 2019 je bil rezident slovenskega Ministrstva za kulturo v New Yorku, septembra 2019 v Bukarešti, junija 2020 IHAG rezident v Gradcu. Prevodi njegovih zbirk, pesmi in esejev so doslej izšli v 15. državah. Bil je soustanovitelj in večletni glavni urednik revije IDIOT, programski direktor mednarodnega festivala Literodrom ter soustanovitelj Muzeja norosti, Trate. Trenutno domuje na Dunaju.

Izbrane pesmi so iz pesniške zbirke Udor
Fotografije: © Uroš Prah. Oblikovanje: Beri.